08 okt Leer verder te kijken
De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig. Wij, de mens, mogen er onderdeel van uitmaken. Ik wil ik je meenemen naar ons verleden. Waarom we meer om ons heen moeten kijken en geen aannames of vooroordelen moeten hebben. Ben je vegan of vegetariër? Lees verder of haak af. Het is mijn mening gebaseerd op feiten.
Zo’n feit is bijvoorbeeld dat we al héél lang geleden op dieren jaagden. Ik heb het over de prehistorie. Klinkt je dat te ver weg? Dan praat ik over de Romeinse tijd of nog iets dichterbij; een Scandinavisch volk dat zich Vikingen noemden. De Vikingen hebben heel wat bloed vergoten. Hele steden werden geplunderd en op de meest gruwelijke manieren werden de inwoners om het leven gebracht. Niet om ‘s avonds aan het spit te rijgen en boven het vuur op te warmen. Daar moesten runderen, zwijnen, geiten en konijnen het leven voor geven. Het vlees werd tot op het bot opgegeten, de vachten werden gebruikt tegen de kou en de huiden gebruikte men voor kleding én om op te schrijven.
Vele jaren later doen we dit nog steeds zo! Er zijn gelukkig wel wat verschillen tegenwoordig; we jagen nauwelijks meer en plunderen doen we alleen nog tijdens ‘Plundra’ bij dat Scandinavische woonwarenhuis. Het eten van vlees doen we steeds bewuster en hopelijk zelfs minder.
In de productie van leren kleding is door de jaren heen wél het één en ander veranderd. Daarbij kennen we een (snel) looiproces met chemicaliën máár gelukkig inmiddels ook weer een ecologisch verantwoord proces. Dat laatste is zoals het vroeger eigenlijk ook al ging; met gebruik van plantaardige middelen, zoals boomschors, bladeren, takken en zure vruchten. Dit is een ambachtelijk proces wat 1 tot 3 maanden duurt.
Hoe je het ook wendt of keert; leer is een duurzaam materiaal. Wel afkomstig van dieren, máár geen enkel dier dat geslacht wordt voor alleen de huid! Leer is een afvalproduct. Toch worden er nog zoveel dieren geslacht waarvan de huid niet gebruikt wordt. We zouden meer respect moeten hebben voor die dieren door dan ook alles te gebruiken!
Is leer echt zo duurzaam?
Ja, ondanks dat er voor 1 huid 4000 liter water wordt gebruikt. Als je leer vergelijkt t.o.v. één spijkerbroek, waar 8000 liter water bij benodigd is, is het een schijntje. Waar ik je even extra bij stil laat staan; het leren kledingstuk was je nooit meer, dat doe je hooguit af met een borsteltje of nat doekje en behandel je met schoensmeer, was of leervet. Een spijkerbroek, echte jeansfans daargelaten, was je met water (ca. 500 liter per jaar bij 1x per week wassen). Overigens wassen we onze kleding véél te snel en vaak. Zodra je je daar bewust van bent ga je er hopelijk anders tegenaan kijken. Leren kleding is dus zo gek nog niet.
We gaan weer even terug in de tijd. Ten tijde van die Vikingen en ver daarvoor al. Huiden werden ook gebruikt om op te schrijven. Dát doen we overigens inmiddels bijna niet meer, hooguit een hobbyist.
Perkament (velijn, vellum, papierachtige materiaal) werd genoemd naar de stad Pergamum. Daar is het overigens niet uitgevonden, maar wel verbeterd. Ook werd er al geschreven op het veel goedkopere papier, afkomstig van de papyrusplant.
Ik ben een grafisch ontwerper en verzot op papier, ik zou er honderduit over kunnen praten, maar al in de middeleeuwen waren ze het erover eens. Papier werd als een minderwaardig materiaal beschouwd. Het kon en kan nog altijd niet tegen vocht. Perkament daarentegen, daarvan zijn nog restanten gevonden van 2700 jaar vóór Christus! Even rekenen; dat is dus 2700 + 2020 = 4720 jaar oud!
Toch is papier ook duurzaam, wánt heel makkelijk te recyclen. Daarover meer in een andere blog!
Onze huid is natuurlijk ook ‘de basis van leer’. Kijk eens naar je hand, buig je vingers en je ziet de ‘plooien’ op je knokkels strakker trekken. Zie je hoe mooi jouw huid zich aanpast? Als wij ons bezeren, door een snee of schaafwond zal naar verloop van tijd die wond genezen. Hoe jonger de huid deste sneller het geneesd. In oudere huid zie je meer plooien, of zoals wij dat noemen: “rimpels”. Op de plekken waar we onze huid vaak plooien ontstaan die rimpels. Lach je veel dan krijg je op latere leeftijd vast en zeker mooie rimpels bij je oog-, en mondhoekjes 😉
Een huid is bijzonder flexibel, past zich goed aan en je hebt vast weleens gehoord dat die leren jas als gegoten zit. Als je een goede leersoort treft, ecologisch gelooid, dan blijft het leer ook ademen. Koop het iets te strak en door het stretchende vermogen zal het na een poosje perfect passen. Motorrijders weten wat een leren pak kan doen. Een goed zittend pak, met name strak om je benen en armen ademt en voelt werkelijk als een tweede huid. Bespaar hier nooit op. Het komt je comfort én veiligheid ten goede!
De afgelopen jaren zie je steeds meer leren kleding terugkomen in de mode, voor vrouwen veel broeken/leggings, jurken en rokjes, maar ook voor mannen shirts, hoodies en broeken. Je ziet nu vooral veel ‘biker model’ jassen.
Een leuk weetje: Het eerste “bikerjack” komt van de Gebroeders Schott uit New York die inmiddels ruim 100 jaar terug het eerste motorjack ontwierpen (met die typische asymetrische rits), de Perfecto. Een iconisch model dat z’n geld waard blijft én, bij goed onderhoud, makkelijk 2 generaties mee kan. Van vader op zoon, en natuurlijk ook, van moeder op dochter!
In het interieur zien we ook veel leer, op banken, stoelen en fauteuils. Op de vloer een huid van een oss en een vacht gedrapeerd over de bank. Leer kun je overal op toepassen; als tafelkleed, plaid en kussens. Het kan nog gekker; niet alleen als vloerkleed maar ook als volledige vloer-, en wandbekleding. Zelfs trappen worden bekleed met leer. Leer kan eigenlijk overal op. En hoe langer je erop zit, erover loopt of draagt, hoe meer het gaat leven.
In mijn werk pas ik graag leer toe, omdat het een bestaand object een uniek nieuw uiterlijk geeft. Je kunt er een kast, bureau of eettafel extra karakter door geven. Net zoals je dat ook gewend bent bij een bank, stoel of fauteuil.
Er kan niet zo heel veel tegen leer op. Maar er is tóch iets dat wel aardig in de buurt komt! Geen kunstleer, máár een stof die vervaardigd is uit kunststof of nog beter gezegd uit gerecyclede petflessen! Ooit was het redelijk hip maar al gauw werd het opgemerkt als het synthetische ‘nepvachtje’ dat lekker warm, ultralicht, snel droog en makkelijk is te onderhouden. Fleece past perfect bij een buitenavonturier! Mij zul je niet zo gauw zien in een fleecejack, althans buiten op straat. Maar ‘s avonds als het koud is onder een fleecedekentje op de bank wil weleens voorkomen 😉
Fleece in vergelijking tot leer.
Leer is stoer, classy, misschien zelfs een tikkeltje gewaagd. In Oostenrijk zie je de ‘lederhosen’ vooral tijdens de bierfeesten. En sommigen roepen je na of je op de motor bent gekomen. Weg met die bekrompen gedachtes! Fleece heeft zo een ‘geitenwollen sokken imago’ gekregen, maar eigenlijk is dat volledig onterecht. Fleece is gaaf, soms stoer en sportief. Je ziet het overigens steeds meer terugkomen in de mode! Plastic afval is er zoveel, daar kunnen we maar beter iets nuttigs mee doen! In mijn blog over kunststof vertel ik je meer daarover!
Ik draag het om een statement te maken en heb er lak aan, of eigenlijk leer dus, wat ‘n ander denkt.
Ben je benieuwd waar en hoe ik leer toepas? Kijk eens op mijn instagram of laat je reactie/vraag achter!